guncelkalem.com

Almanya Sanayi Üretiminde Artış ve Ekonomik Zorluklar

Blog Image
Almanya'nın sanayi üretimi Kasım 2024'te bir önceki aya göre %1,5 artış gösterdi. Ancak, genel ekonomik durum ve gelecekteki beklentiler olumsuz yönde devam ediyor.

Almanya Sanayi Üretiminde Artış ve Ekonomik Zorluklar

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin Kasım 2024 geçici verilerini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, kasımda bir önceki aya göre yüzde 1,5 arttı. Ancak, genel ekonomik durum ve gelecekteki beklentiler olumsuz yönde devam ediyor.

Geçici verilerde aylık yüzde 1 düşüş olarak açıklanan ekim ayı sanayi üretimi verisi de yüzde 0,4 düşüş olarak revize edildi. Piyasalarda sanayi üretimine ilişkin beklenti kasımda yüzde 0,5 artması yönündeydi. Ülkede sanayi üretimi eylülde yüzde 2 ve ekimde yüzde 0,4 gerilemişti.

Sanayi Üretimindeki Artışlar

Veriler, Kasım 2024’te bir önceki aya göre enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin yüzde 1 arttığını ortaya koydu. Söz konusu dönemde sanayi üretimi içerisinde sermaye malı üretimi yüzde 1,4 ve ara malı üretimi yüzde 0,5 arttı. Tüketim malları üretiminde yüzde 0,9 ve enerji üretiminde yüzde 5,6 yükseliş görüldü.

Zor durumdaki inşaat endüstrisinde üretim yüzde 2,1 arttı. Sanayi üretimi kasımda geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,8 azaldı. Destatis açıklamasında, “Kasım 2024'te sanayi üretiminde artış birçok sektörde görüldü. Özellikle enerji üretimi, inşaat ve yüzde 11,4 ile diğer araç imalatındaki (uçak, gemi, tren, askeri araçlar) üretim artışları genel sonuç üzerinde olumlu bir etki oluşturdu.” ifadeleri yer aldı.

Ekonomik Belirsizlikler ve Gelecek Beklentileri

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, daha az dalgalanma gösteren üç aylık karşılaştırmada sanayide üretimin eylül-kasım döneminde bir önceki üç aya kıyasla yüzde 1,1 azaldığı belirtildi. “Şu anda daha olumlu bir gelişme olmasına rağmen, genel olarak sanayi üretiminde bir geri dönüş belirtisi yok.” denildi.

Bakanlık açıklamasında, “Devam eden jeopolitik belirsizlikler, gelen siparişlerdeki son düşüş ve son dönemde bulanıklaşan ekonomiye güven göstergeleri, önümüzdeki aylarda kayda değer bir toparlanma beklenemeyeceği anlamına geliyor.” ifadeleri kullanıldı.

Teknik Toparlanma ve Ekonomik Zorluklar

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 'Alman sanayi faaliyetlerindeki bu toparlanma ne yazık ki bir çeyrek daha durgunluk ve hatta daralmadan kaçınmak için çok geç geldi.' ifadesini kullandı. Brzeski, sanayideki bugünkü artışın bir toparlanmanın göstergesi olmadığını belirtti.

Brzeski, 'Bu artış daha çok iki aylık daralmanın ardından gelen teknik bir toparlanma ve Alman sanayisinde süregelen çöküşün altını çiziyor. Sanayi üretiminin bir çeyrek daha daralmasını önlemek için aralık ayında küçük bir artış daha olması gerekiyor.' dedi. Ancak artan enerji fiyatları nedeniyle birçok şirketin aralıkta üretimi durdurduğu göz önüne alındığında bu pek olası bir senaryo değil.

Alman Ekonomisi ve Gelecek Beklentileri

Almanya, 2023'te alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daraldı. Almanya, böylece G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke oldu.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ticarette korumacılıktan kaynaklanan tehditler, jeopolitik çatışmalar ve yapısal değişim nedeniyle ekonominin 2024'te de yüzde 0,2 küçülmesini bekliyor. Hükümet de ekonomide geçen yıl için yüzde 0,2 küçülme öngörüyor. Ekonomistler ülke ekonomisine ilişkin 2025 yılı için ise düşük bir büyüme bekliyor.