guncelkalem.com

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Kayıt Süreci Uzatıldı

Blog Image
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kayıt süreci, yeni düzenlemelerle uzatıldı. Ticari araç sahipleri için önemli detaylar ve son başvuru tarihleri hakkında bilgilere ulaşın.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Kayıt Süreci Uzatıldı

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) geçiş süreci, yapılan düzenlemelerle uzatıldı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacı güden bu sistem, yalnızca ticari araçları kapsıyor. Bireysel araç sahiplerinin kayıt yaptırması gerekmiyor. Son başvuru tarihi 31 Ocak 2025 olarak belirlendi.

Bu sistem, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla geliştirilmiştir. Akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin otomatik aktarımını sağlayarak, akaryakıt alımında kolaylık sunmaktadır.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Nedir?

UTTS, akaryakıt istasyonlarında taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek, otomatik olarak aktarılmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistemle, akaryakıt alımı yapacak taşıtların plakaları elle yazılmadan, sistem kapsamındaki bileşenler ile ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak yansıyacaktır.

Bu sayede, yakıt alan taşıttan başka bir taşıtın plakasına fiş düzenlenmesi önlenecek ve kayıt dışı akaryakıt alımının önüne geçilecektir. Böylece, sistemin etkinliği artırılacak ve akaryakıt sektöründe düzen sağlanacaktır.

Araçlarda UTTS Kullanımı Ne Zaman Başlıyor?

UTTS kapsamındaki taşıt sahipleri ile akaryakıt istasyonu işletmecilerine, en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar sisteme kaydolma zorunluluğu getirilmiştir. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni UTTS Tebliği ile bu tarih 31 Ocak 2025 olarak güncellenmiştir.

Donanım fiyatları yıl sonunda ÜFE artış oranı üzerinden güncellenecektir. 31 Aralık 2024’e kadar sisteme kaydolanlar, 2024 için geçerli fiyatlardan faydalanabileceklerdir. Bu durum, ticari araç sahipleri için önemli bir avantaj sunmaktadır.

Bireysel Araçlar İçin Yükümlülük Yok

Düzenlemeyle getirilen yeni uygulama esaslarına göre, mevcut bireysel araçlar açısından TTB taktırma yükümlülüğü bulunmamaktadır. 1 Temmuz’dan itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçların ise piyasaya sürenleri veya ithalatçı, üreticileri tarafından TTB taktırılması zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu araçların plaka veya sahip değişikliğinde TTB değişimi zorunluluğu bulunmamaktadır. Böylece, bireysel kullanıcılar için ek bir yükümlülük getirilmemiştir. Bu durum, bireysel araç sahiplerinin rahatlamasını sağlamaktadır.

Sıfır Araçlar İçin Zorunluluk

1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar, ithalatçı veya üreticileri tarafından TTB’li olarak piyasaya sürülecektir. Mevcut taşıt tanıma sistemlerindeki taşınabilir cihazlar TTB ile değiştirilecektir.

Bu değişiklik sayesinde, standartlaşma sağlanacak ve usulsüzlük önlenecektir. TTB sayesinde farklı akaryakıt şirketlerinden yakıt alımı mümkün olacak ve sistemin etkinliği artırılacaktır.

TTB Siparişleri 1 Milyonu Aştı

UTTS sayesinde, 8 milyon taşıtın akaryakıt giderleri elektronik olarak kontrol edilerek, yılda en az 15 milyar TL’lik kayıt dışılığın önüne geçilecektir. Ülke genelinde halen 1500 TTB montaj istasyonunda 4 bin teknisyen, taşıtlara donanım montajı yapmaktadır.

Akaryakıt istasyonlarındaki donanım hazırlıklarında da 450 teknik servis, 2 bin personel görev almaktadır. UTTS’ye kayıtlı istasyon sayısı geçen haftalarda 4 bini, TTB siparişleri ise 1,1 milyonu geçmiştir. Yeni düzenleme ile yıl sonuna kadar TTB siparişlerinin 2 milyonu, kayıtlı istasyon sayısının ise 8 bini geçmesi beklenmektedir.